Worteltjes...

Worteltjes zijn goed voor je ogen

In worteltjes zit vitamine A (retinol) en een tekort aan vitamine A kan nachtblindheid veroorzaken. Maar als je niet van worteltjes houdt, word je echt niet nachtblind. Er zijn voldoende andere voedingmiddelen die vitamine A bevatten (bijvoorbeeld groene groenten, tomaten, kaas en eieren. In Nederland komt het dan ook zelden voor dat mensen nachtblindheid ontwikkelen door een gebrek aan vitamine A.

Vitamine A
In het netvlies zitten de bekende staafjes en kegeltjes. Deze staafjes en kegeltjes bevatten rodopsine, een lichtgevoelig eiwit die (als daar licht op valt) een signaal doorsturen naar de hersenen. Voor het aanmaken van rodopsine is ondermeer vitamine A nodig. Vandaar!

Oorsprong van de worteltjes mythe
Of het waar is, is niet zeker maar wellicht ligt de oorsprong van het geloof in de worteltjes in de Tweede Wereldoorlog. De Britten hadden een radar ontwikkeld waarmee ze ook 's nachts de Duitse vliegtuigen en schepen goed konden zien en raken. Om de Duitsers in verwarring te brengen werd het verhaal in de wereld gebracht dat dit mogelijk was omdat de Britse piloten enorme hoeveelheden wortels aten. En dat ze hierdoor 's nachts zo goed konden zien. Niet bekend is of de Duitsers dit ook daadwerkelijk geloofden.