In het verkeer

In het verkeer

Druk op de weg
Miljoenen mensen nemen dagelijks deel aan het steeds drukker wordende verkeer. Of u nu een voetganger, een fietser, een motorrijder of een automobilist bent, om ongelukken te voorkomen moet u opletten. Vooral tijdens het autorijden worden er hoge eisen gesteld aan ons gezichtsvermogen. In het verkeer kan niemand het risico lopen van slecht zicht. We moeten soms situaties inschatten en in een fractie van een seconde adequaat reageren.

Controle voor uw veiligheid
Een regelmatige controle van uw ogen is een must voor uw eigen veiligheid, maar uiteraard ook voor die van anderen. Twijfelt u aan de gezichtsscherpte van uw ogen, kom dan snel langs. Kleine afwijkingen kunnen uw reactietijd al negatief beïnvloeden. Een oogmeting maakt veel dingen zichtbaar. Kiest u een bril voor het autorijden of motorrijden, kies dan voor een brillenglas met een Crizal ontspiegeling. Dit glas biedt u maximale helderheid en minder reflecties in en op de glazen. Een glas met Crizal ontspiegeling geeft meer rust als u last heeft van de koplampen van tegemoetkomende auto's

Voorwaarden
Als automobilist moeten uw ogen voldoen aan een aantal voorwaarden om alle omringende informatie goed en snel te kunnen verwerken. De volgende voorwaarden zijn noodzakelijk:

 • Helder zicht
  Ziet u alle verkeerslichten en wegafzettingen op tijd en scherp? Wordt u weleens verrast door andere weggebruikers?  
 • Zijwaartse waarneming
  Als u recht vooruit kijkt, ziet u dan voorwerpen van opzij nog scherp?
 • Diepte zien
  Heeft u moeilijkheden met het inschatten van de snelheid en afstanden tussen u en uw medeweggebruikers?
 • Zien in het donker
  Ziet u bij schemer, in het donker of bij slechte weersomstandigheden voldoende duidelijk? Sommige autorijders ondervinden last van nachtbijziendheid; ook wel nachtblindheid genoemd.
 • Verblinding van uw ogen
  Herstellen uw ogen voldoende snel bij verblinding door zonlicht of tegenliggers?
 • Samenwerking en accommodatievermogen tussen de ogen
  Ziet u direct scherp, als u snel van afstand moet wisselen? Bijvoorbeeld bij een blikwisseling van uw kilometerteller naar het kijken in de verte.
 • Waarneming van kleuren
  Kunt u alle kleuren goed onderscheiden?
 • Tip!
  Houd zowel de binnenkant als de buitenkant van uw ruiten schoon voor een onbelemmerd zicht. Controleer regelmatig uw ruitenwissers op een goede en streeploze werking.